Designer vs Decorator

Home / Întreabă specialistul / Designer vs Decorator

Ce face un Designer de interior? Nu decorează interioare? Dar ce face el de fapt?

Deşi există aceste profesii de mult timp şi pe piaţa din România, definirea lor este încă neclară.

Designerul de interior realizează spaţii interioare funcţionale, plecând de la necesităţile dictate de modul de viaţă al clientului. Rolul său este de a proiecta un spaţiu funcţional şi confortabil, fară a uita însă de partea estetică. Dar ceea ce este practic şi confortabil diferă de la om la om, de la casă la casă. Prin creativitate, acesta foloseşte regulile de bază ale proiectării unui spaţiu interior, adaptate însă la nevoile clientului cu scopul de a-i uşura viaţa. Fiecare încăpere are o destinaţie anume. Designerul de interior proiectează sau modifică un spaţiu până la maxima eficientizare  a acestuia. Prin colaborarea şi consultarea cu alţi specialişti (arhitect, inginer structurist, consultant instalaţii electrice, consultant instalaţii termice şi sanitare) poate interveni structural asupra interiorului şi poate propune recompartimentarea acestuia.

a8_foto4

Decoratorul în schimb se ocupă mai mult pe partea artistică a unui spaţiu, concentrându-se asupra pieselor de mobilier, culorilor, texturilor, etc. Rolul său este de a transpune personalitatea clientului în atmosfera casei. Acesta poate să schimbe poziţia mobilierului, să propună alte culori, să pună în valoare o zonă importantă prin detalii şi accente, să te ajute să decorezi cu stil şi să ai un spaţiu care să te reprezinte. Lucrează cu ambianţe, cu emoţii, şi pentru sufletul clientului.

Mai pe scurt, decoratorul lucrează cu partea estetică mai mult, iar designerul de interior mai mult cu partea funcţională şi practică. Cele două nu se exclud una pe cealaltă, mai degrabă se completează, se armonizează şi împreună au ca obiectiv însufleţirea spaţiilor interioare şi ridicarea nivelului de confort.

Pentru a creşte calitatea spaţiilor interioare şi implicit a calităţii vieţii, ideal ar fi ca încă din faza de proiectare, arhitecţii şi designerii de interior să colaboreze iar tuşa finală, însufleţirea să fie dată de un decorator şi nu în ultimul rând de utilizator.

a8_foto5

De aici însă se desprind două categorii de servicii diferite: proiectare design interior şi decorare/redecorare. Prima variantă este potrivită pentru spaţiile noi, sau cele care urmează a fi complet renovate, în timp ce decorarea sau redecorarea se adresează mai mult spaţiilor existente, ce au nevoie sa fie puse în valoare şi personalizate.

Tu de ce ai nevoie pentru biroul sau casa ta?

Cu drag,
Ştefana
Related Posts